Avokado

Avokado

Avokado nedir, nasıl tüketilir, faydaları nelerdir? 

Avokado ülkemizde son yıllarda popülerliği artmış ve değeri anlaşılmış tropikal bir meyvedir. Meksika kökenli olan avokado Avusturalya, Afrika ve Türkiye’nin Akdeniz kıyılarında da üretilmektedir. Şekil itibariyle armudu andıran meyve, olgunlaşmadan hasat edilmekte yemeden önce olgunlaştırılarak tüketilmektedir. Dünyada 400’e yakın çeşidi bulunmaktadır. Ağaçta yetişir ve yağ bakımından çok zengindir.

MAĞAZAMIZDAN AVOKADO SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYIN

Avokado nasıl tüketilir? 

Olgunlaştıktan sonra bıçakla soymak yerine ikiye ayırdığınız avokadonun oldukça büyük olan çekirdeğini bir bıçak yada kaşık yardımıyla ayırdıktan sonra kabuktan kaşıkla sıyırmak en pratik yöntemdir. Olgunlaşan ve yumuşayan avokado kolaylıkla kabuğundan ayrılacaktır. Daha sonra dilimleyip zeytinyağı limon ve tuzla tüketilebilir yada ezilerek ekmeğe sürülebilir. Salatalara da oldukça yakışan bir meyvedir. Birçok tarife uyum sağlar. 

Avokadonun faydaları nelerdir? 

İçerdiği omega-6 ve omega-3 yağ asitleri bakımından kilo vermeye yardımcı bir besindir. Yağ yakımını hızlandırır ve düzenli tüketimde kilo vermeye yardımcı olur. 

İçeriğinde bulunan fitosterin sayesinde kolesterolü düşürmede etkilidir. 

İçerdiği yüksek oranda lif sayesinde kabızlığı engeller bağırsak rahatsızlıklarında da oldukça faydalıdır. 

Birçok meyveye oranla yüksek potasyum içerdiğinden afrodizyak etki yaparak cinsel istekte artış sağlar. 

Kanserli hücreler üzerinde gösterdiği etki de bilinen avokado düzenli kullanımda özellikle ağız kanseri üzerinde etkilidir. Ağızdaki zararlı bakterileri temizlediği için özellikle bu kanser tipinde kullanılmaktadır. 

İçerdiği folik asit sayesinde anne karnındaki bebeklerde, gebe sağlığı ve bebek gelişimi için tavsiye edilir. 

B-1, B-2 magnezyum içeriği, bebeklerin fiziksel ve zihinsel gelişimi için oldukça faydalıdır. 

Avokado tüketenlere tavsiyeler

Avokado zengin içeriği ve faydaları sayesinde genç yaşlı herkes tarafından güvenle tüketilebilecek bir besin olmasına rağmen herhangi bir rahatsızlığı olanlar ve ilaç kullananlar tarafından önce doktorlarına danışarak kullanılmalıdır. Çünkü kimyasallarla birlikte göstereceği etkiyi tahmin etmek güçtür. Her ne kadar sağlıklı bir besin olsa da ilaç kullananların danışması daha uygundur. 

İçerdiği zengin vitamin ve mineraller avokadonun gereğinden fazla tüketilmemesi gerektiği sonucunu ortaya çıkarmaktadır. Her gün yerine haftada 1-2 kez tüketilmesi daha uygun olacaktır. 


Daha eski gönderi