Zeytinyağı Nasıl Saklanır, Bayatlar mı?

Zeytinyağı Nasıl Saklanır, Bayatlar mı?

Zeytinyağı da diğer birçok besin maddesi gibi zamanla bayatlayabilir. Zeytinyağı, ne kadar taze olursa tadı, aroması ve sağlığa olan faydaları o kadar fazla olur. Zeytinyağı’nın özelliklerini kaybetmesine neden olan başlıca faktörler, güneş ışığı, oksijen ve ısıdır. Bu nedenle zeytinyağının gölge ve serin bir yerde saklanması son derece önemlidir. 

Klorofil içeren zeytinyağı, uzun süre güneş ışığına maruz kaldığında, kimyasal reaksiyonlar sonucunda okside olur ve bu durum zeytinyağının kalitesini azaltabileceği gibi antioksidan kaybına neden olabilir. Bu nedenle zeytinyağları, şeffaf cam şişelerde veya pet şişelerde muhafaza edilmemelidir. Zeytinyağı için en iyi saklama çözümleri renkli cam şişeler ve gıda ile kullanıma uygun özel teneke kutulardır. Yol kenarında, güneşin altında plastik şeffaf şişelerde satılan zeytinyağları saklama koşulları nedeniyle kullanıma uygun olmayabilir. Ayrıca üretimine dair herhangi bir kayıt ve rapor içermeyen bu ürünler halk sağlığı için de sorun oluşturabilir. Bu nedenle zeytinyağı satın alırken analiz raporunu da sunan işletmeleri tercih etmeniz sağlığınız için son derece önemlidir.

Satın almış olduğunuz yüksek kaliteli zeytin yağlarını evinizde saklar ve kullanırken yine renkli zeytinyağı şişelerini tercih edebilirsiniz. Bu şişeler de doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Zeytinyağı şişelerinin evde ışık ve nem almayan kapaklı dolaplarda saklanması zeytinyağının ömrünü uzatacağı gibi kalitesini de uzun süre muhafaza etmesini sağlayacaktır.

Zeytinyağının oksijenle temasını en aza indirmek için kullanımdan sonra kapağının sıkıca kapatılması gerekir. Zeytinyağını saklamak için ideal sıcaklık 18ºC civarındadır. Buzdolabında uzun sürek saklanması zeytinyağının katılaşmasına neden olur. Buzdolabından çıkarıldıktan sonra oluşan buğu ve su damlacıklarına dönüşerek yağın acılaşmasına sebep olabilir.

Zeytinyağınızdan en yüksek verimi almak için kapağı açıldıktan sonra 2 ay içerisinde bitirmeniz tavsiye edilir. Bu süre boyunca yukarıda verdiğimiz ipuçlarına da dikkat ederseniz yağınızın son damlasına kadar aroma ve tatların keyfine varabilirsiniz.


Daha eski gönderi daha yeni gönderi