Organik Zeytinyağı Nedir, Nasıl Elde Edilir?

Organik Zeytinyağı Nedir, Nasıl Elde Edilir?

Zeytinyağı, günlük olarak tüketilmesi önerilen en sağlıklı yağlar arasındadır. Bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve birçok hastalığa karşı vücudu desteklemesi sayesinde organik zeytinyağı tüketimi önemli hale gelmiştir. Günlük yağ ihtiyacınızı organik zeytinyağı ile karşılayarak hem dirençli bir vücuda sahip olabilir hem de sağlıklı beslenme programınızı rahatlıkla oluşturabilirsiniz.

Organik Zeytinyağı Nedir?

Zeytinyağının organik olarak yetiştirilen ve aynı şekilde hasat edilen zeytinlerden üretilmesi, organik zeytinyağını elde etmeyi sağlar. Mutlaka organik sertifikası bulunur. Bu sertifika üretim aşamasını, zeytinleri ve hasat dönemini de kapsar. Organik zeytinyağının kimyasallardan uzak olması, tüm vitamin ve minerallerinden yararlanma kapısını açar.

Yemeklerde, salatalarda, cilt ve saç bakımında ve bazı hastalıklarda ise doğal şifa olarak tüketilir. Organik zeytinyağı her açıdan daha verimli ve sağlıklıdır. Çevre kirliliği ve insan sağlığı açısından da etkili çözümler sunar. Kimyasal madde girişi olmadığı için ise hiçbir zararı yoktur. Aksine her aşaması kontrollü bir şekilde gerçekleşir. Organik zeytinyağı tercih ederek günlük hayat rutininizde gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.

Organik Soğuk Sıkım Zeytinyağı Nedir?

Organik soğuk sıkım zeytinyağı, erken hasat döneminde zeytin henüz yere düşmeden toplanıp ezilmesi sonucu ortaya çıkar. Soğuk sıkım zeytinyağı, vitamin ve minerallerin daha etkili olması sebebiyle sıklıkla tercih edilir. Organik olması ise kullanıcıların sağlığı açısından ekstra avantaj doğurur. Soğuk sıkım yönteminde kullanılan su sıcaklığında 27 derecenin üzerine çıkılmaz.

Isı yükseldikçe üretim aşamasında zeytinden alınan verim azalır ve yararlanılmak istenen tüm vitaminlerde azalma meydana gelir. Bu nedenle ısı 27 dereceyi geçmez. Tat olarak da daha çok tercih edilir. Sıcak sıkımda ise yüksek sıcaklıklarda zeytinyağı üretilir. Soğuk sıkıma göre daha fazla yağ elde edilse de 27 derecenin üzerine çıkıldığı için içerisindeki birçok yararlı maddede azalma yaşanır.

Organik zeytinyağı hasır çuvallarda elde edilirse, çuvalların arasından sızan yağlar adını sızma zeytinyağı olarak alır. Genel olarak fabrikada üretimin gerçekleşmemesi, organik soğuk sıkım zeytinyağına kimyasal veya hormon karışmasını engeller. Çünkü soğuk sıkım yöntemi bekletilmeden gerçekleşir.

Organik Zeytinyağı Nasıl Elde Edilir?

Günümüzde organik gıdaların tüketimi sağlıklı bir insan için oldukça önemli bir hale gelmiştir. Zeytinyağının üretim aşamasında ilk dikkat edilen nokta; hasat döneminde zeytinlerin toplanıp hemen işleme alınmasıdır. Toplama ve kırma işlemleri bekletilmeden gerçekleşir.

Bu aşamadan sonra ise organik zeytinler hamur haline getirilerek yani yoğurma işlemi ardından ısıyla buluşur. Burada ise soğuk sıkım ve sıcak sıkım yöntemleri devreye girer. Soğuk sıkımda su 27 derece, sıcak sıkımda bu sayı daha yükseklerde seyreder. Organik zeytinyağının hasat zamanı ve şekli, kokusunu ve tadını hatta kalitesini bile etkilemektedir.

Organik Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır?

Organik zeytinyağını anlamak bazen güç olabilir. İçerisine karıştırılan yabancı maddeler, organik zeytinyağı özelliklerini gösterebilse de çoğu zaman farklı yöntemler ile ayırt edilebilir. Bunlardan biri donma yöntemidir. Hakiki ve organik bir zeytinyağının donma özelliği vardır. Asit dereceleri donma miktarını değiştirse de buzdolabına koyduğunuz bir miktar zeytinyağı ile deneme yapabilirsiniz. Hiçbir donma belirtisi göstermeyen zeytinyağı, büyük ihtimalle organik değildir ve kimyasal içerir.

Tat ve koku yöntemi de organik zeytinyağının ayırt edilmesi için uygulanan testler arasındadır. Tat ve koku testi güvenilirliği tartışılan ve genel olarak tadım konusunda uzmanlaşmış kişiler tarafından yapılır. Çünkü kişiden kişiye duyusal özellikler değişebilir. Genel olarak zeytinyağının tadı acımtıraktır fakat mideyi yakmaz. Zeytinyağı boğazını yakıyor midenizi yakmıyorsa, büyük ihtimalle organiktir. Kokusu ise meyve kokusunu andırmalıdır. Boya kokusu alıyorsanız, zeytinyağınız organik olmayabilir. 


Daha eski gönderi daha yeni gönderi