Kantaron Yağı Nedir? Egzamaya İyi Gelir Mi?

Kantaron Yağı Nedir? Egzamaya İyi Gelir Mi?

Şifalı bitkilerin ve baharatların satıldığı aktarlarda sık sık görülen besinlerden biri de kantaron yağıdır. Kırmızı kantaron ve sarı kantaron gibi çeşitli türleri bulunmaktadır. Kılıç otu, kan otu, binbirdelik otu gibi farklı isimlendirmeleri de mevcuttur. Otsu bitki türü olan kantaron, mızrağa benzeyen bir şekle sahiptir. Ucunda çiçekli dalları vardır. Sekiz ve elli milimetre arasında değişmekte olan dalların ucunda yer alan çiçeklerin rengi kantaronun sarı ya da kırmızı olarak isimlendirilmesini sağlamaktadır. Kendisine özel yaprakları olan kantaronun diğer isimlerinden birinin binbirdelik otu olmasının sebebi, yapraklarına ışık tutulduğunda parlak yağ noktacıklarının görülmesidir.

Kantaron, çiçekler açtığı zaman yaz mevsiminde toplanmaktadır. Yere beş santimetre yükseklikten kesilir ve kesildikten sonra kurutulabilir ya da taze olarak işlenebilir. Kantaron sağlık konusunda önemli faydalara sahip olan bir bitkidir. Bu sebeple alternatif tıp ve bitkisel tedavi söz konusu olduğunda sık sık karşılaşılan besinlerden biridir. Kantarondan elde edilen yağ yararlı olan bileşenleri çok yoğun bir şekilde içermektedir. Dolayısıyla sağlık alanında çeşitli amaçlarla kullanılması önerilmektedir.

Kantaron Yağı Egzamaya İyi Gelir Mi?

Egzama, cilt üzerinde pullu, kuru yama gibi olan lezyonlara ve çok yoğun kaşınmaya sebep olan kronik cilt rahatsızlığıdır. Cildin kırmızı kabartılı noktalara, kalınlaşmasına, açık kesikler oluşturmasına sebebiyet verebilir. Aynı zamanda aşırı kaşınma durumu meydana gelmektedir. Bu aşırı kaşıntı durumu uykuyu zorlaştırır, yorgunluğa sebep olur, sosyal hayatta kötü performans sergiletir, günlük hayattaki aktiviteleri zorlar ve yaşam kalitesini düşürür.

Kantaron yağı; enfeksiyonlara sebep olan virüs, bakteri, mantar vb. mikroorganizmalar ile savaşır ve bu enfeksiyonların neden olduğu hastalıklara karşı vücudun korunmasını sağlamaktadır. Özellikle deri üzerinde oluşan enfeksiyonlar, herpes virüsü, akneler gibi oluşumların sebep olduğu uçuğa benzer pek çok hastalık oluştuğunda kantaron yağı uygulanması faydalıdır. Aynı zamanda deride oluşan enfeksiyonları iyileştirme hızını arttırırken akne ve yaraya bağlı oluşan izlerin kalma ihtimalini de çok büyük oranda azaltmaktadır. Düzenli şekilde kantaron yağı kullanımından sonra cilt üzerinde yeni enfeksiyon oluşumları engellenebilir. Bu noktada kantaron yağını doğrudan cilde uygulamak mümkündür. Doğrudan uygulamak yerine içerisinde doğal kantaron yağı barındıran kremler ve losyonlar da kullanılabilir. Tüm bunlara ek olarak egzama, pişik, kontakt dermatit gibi problemlerin önlenmesi konusunda da kantaron yağı iyi gelmektedir.

Kantaron Yağı Bebeklerde Egzamaya İyi Gelir Mi?

Kantaron yağı yetişkinlerde olduğu kadar bebeklerin sağlığında da önemli bir yere sahiptir. İlk zamanlar yalnızca yetişkinler için kullanılmaktayken daha sonraları bebeklerin sorunları için de kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle de pişik problemi olan bebekler için haricen kullanılabilmektedir. Bebeklerin problemleri için kullanılabilen bu yağ, aynı zamanda daha rahat ve huzurlu uyku yaşamalarını sağlamaktadır. Egzama sorunu yaşayan bebeklerde harici olarak kullanılmaktadır. Kantaron yağı, kızarıkların ve kaşıntıların oluştuğu bölgelere sürülüp masaj yapılarak uygulanmalıdır. Bu uygulama gün içerisinde iki kez yapılabilir. Uygulama yapılan yer yarım saat bekletildikten sonra ılık su ile durulanmalıdır. Bu uygulama birkaç hafta sürecek şekilde yerine getirildiğinde kantaron yağının faydası görülecektir.


Daha eski gönderi daha yeni gönderi