Zeytinyağında Polifenol

Zeytinyağında Polifenol

Zeytinyağında Polifenol Nedir?

Zeytinyağının bu kadar çok mucizevi şekilde olmasının en önemli sebeplerinden biri içerisindeki polifenollerdir.

  • Pelifoneller, insanların vücuduna oldukça faydalı olan fenol türevidir.
  • Çoklu fenollerden oluşmaktadır.
  • Bitkilerin sahip oldukları renkleri ayarlayan molekül topluluğudur.
  • Polifenoller, bitkilerin içerisinde bulunmakta olan doğal kimyasallardır.

Polifenol zeytinyağı faydaları aşağıdakiler gibidir:

  • Zeytinyağı, vücudu kansere karşı korumakta, yaşlanmayı geciktirmekte, bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Bunu yapabilmesinin nedeni polifenollere -yani antioksidanlara- sahip olmasıdır.
  • Zeytin ağacının uzun ömürlü olmasının sırrı polifenoldür. Aynı zamanda meyve sularında yani yağlarında da bolca bulunmaktadır. Böylece yağın ömrünü ve dayanıklılığını arttırmaktadır.
  • Polifenoller, oksidadif stresi –reaktif oksijen ile birlikte meydana gelen stresi- azaltmaktadır. Böylece kanser riski düşmekte, kardiyovasküler hastalık riski de azaltmaktadır.
  • Antioksadan özelliği ve serbest radikaller şeklinde hareket etmesi sebebiyle cilt sağlığı, unutkanlık gibi durumlara iyi gelmektedir.

Zeytinyağında Polifenol Sayısı Kaçtır?

Zeytinyağı polifenol değerleri %130’dan daha az olmamalıdır. Bunun üst limiti %200 civarındadır. Bu orandan daha fazla polifenol varsa hoş olmayan tat bozulmaları yaşanmaya başlamaktadır. Polifenol oranı yüksek olan zeytinyağları asit bakımından düşüktür. Kısacası asit ve polifenol birbirine terstir.

Erken hasat ve sızma zeytinyağı, zeytinyağının en düşük asidite oranına sahip olanlardır. Erken hasat ile zeytinyağı ve natürel zeytinyağı özel olmaktadır. Bu özel durumu sağlayan da polifenol maddesidir. Polifenolün çok olmasıyla şifasını arttırmaktadır.

Zeytinyağında Polifenol Nasıl Ölçülür?

Polifenol yoğunluğu ve oranı laboratuvar ortamlarında ölçülmekte olan bir değerdir. Tadım yaparak miktarı ölçülemez. Fakat tadım yaparak iyi işaretleri görülür ve zeytinyağı üzerine yorum yapılabilir.

Zeytinyağının tadına bakıldığında eğer tazeyse ve tazeliğinin yanında dil üzerinde, etrafında acılık, gırtlak üzerinde yanma hissettiriyorsa polifenol açısından zengin bir zeytinyağı olduğu söylenebilir. Hatta polifenol oranı yüksek zeytinyağı içildiğinde öksürme bile yapabilmektedir.

Yüksek Polifenol Zeytinyağı Faydaları

  • Kansere karşı koruyucudur: Kanser; kötü huylu, metastaz hücrelerin kontrolsüz biçimde çoğalıp sağlıklı olan dokuyu yok etmesine bağlı, ölümcül hastalıktır. Oksidatif strese bağlı olarak genetik bozulmalar sonucunda oluşmaktadır. Yüksek polifenole sahip zeytinyağı kontrolsüz biçimde bölünmeyi en düşük seviyeye getirerek sağlığı koruma konusunda destektir.
  • Doku üzerindeki iltihapları önler: Kaliteli, soğuk sıkım sızma zeytinyağlarında bulunan polofenollerde antimikrobiyal ve antienflamatuar özellikler vardır. Bu özellikler açısından zengin olan zeytinyağı doku üzerindeki iltihapları önlemeye yardımcı olmaktadır.
  • Hücre duvarını güçlendirir: Özellikle de aç bir şekilde içilen soğuk sıkım zeytinyağı içinde bulunan polifenoller, hücre duvarını güçlendirmeyi sağlamaktadır. Mide yanması, gastrit, ülser gibi hastalıkların oluşumunu önlemektedir.

Daha eski gönderi daha yeni gönderi