Bebeklere Zeytinyağı İçirmek Nasıl Sonuçlara Yol Açar?

Bebeklere Zeytinyağı İçirmek Nasıl Sonuçlara Yol Açar?

Bebeklerin en kritik beslenme dönemi ilk altı ay olarak görülmektedir. Anne sütünden sonra ek gıdaya geçiş dönemi olan bu süreçte bebekler kadar anneler de zorlanmaktadır. Doğru beslenme alışkanlıklarının temeli bu yaş döneminde atıldığından dolayı bebeklerin ileriki yaş dönemlerindeki gelişimleri ve büyümeleri etkilenmektedir. Bu dönem içerisinde tüketilmesi gerekenler arasında faydaları ve sağlık değeri bakımından zeytinyağı ön plandadır.  

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), bebekler için ilk altı ay yalnızca anne sütü ile, altıncı aydan iki yaşına kadar olan dönemde ise anne sütüne ek gıdalar kullanılarak bebeklerin beslenmesini tavsiye etmektedir. Yani buradan da anlaşılacağı üzere bebekler ilk altı ay sadece anne sütü ile beslenmektedir. Altıncı ayını dolduran bebekler için zeytinyağı tüketilmesi önerilir.

Bebeğin gelişim dönemine göre ek gıdanın miktarı ayarlanmalıdır. Örneğin altı ve sekiz ay arasında olan bir bebeğe yüz yirmi beş milimetreden oluşan iki ek gıda öğünü verilebilir. Dokuz ve on iki ay arasında olan bir bebek için yüz yirmi beş milimetreden oluşan üç ek gıda öğünü verilebilir. Bebeklerin yemeklerindeki her altmış milimetre için çay kaşığının çeyreği ya da yarısı kadar zeytinyağı eklenebilir.

Bebek için hazırlanan yemeklere mutlaka zeytinyağı ilave edilmelidir. Bebeğe zeytinyağı verilmesi hem enerji hem de yağ asitleri için gereklidir. Zeytinyağını besinlere katarken dikkat edilmesi gereken nokta; çok fazla yüksek ısıya maruz bırakmamaktır. Bu sebeple yemekler yapıldıktan sonra üzerine zeytinyağı eklenmeli, zeytinyağı eklendikten sonra pişirilmeye devam edilmemelidir.

Bebeklere Zeytinyağı İçirmek Faydalı Mı?

Zeytinyağı, tekli doymamış olan yağ asidinden daha zengindir. Aynı zamanda zeytinyağı içerisinde oleik asit bulunmaktadır. Oleik asit damar sağlığı açısından önemi fazla olan asittir. Damar sertleşmesini önler, kolesterol düşmesine katkı sağlar. Bebekler için damar sertleşmesi ya da kolesterol düşmesi henüz oluşmaz fakat yine de damar sağlıklarını koruyabilmek için uygun yağ zeytinyağıdır. Ek olarak zeytinyağı kuvvetli antioksidandır, kansere karşı koruyucudur. Bebekler için bir yaşına kadar olan süreçte sağlık temellerini sağlam atabilmek için önemlidir. Bu nedenle bebeklerin beslenmesini ideal biçimde yapmak gerekmektedir. Bebeklerin belli dönemlerde kabızlık sorunu meydana gelmektedir. Bu sorun için çözüm noktasında en etkili yöntem de zeytinyağı olarak bilinmektedir.

Besinler ile beraber alınan zeytinyağı yalnızca enerji vererek sindirimi kolaylaştırmaz. Aynı zamanda yağ içinde eriyen vitaminlerin vücut için kullanımı konusunda da gereklidir. A, D, E ve K vitaminleri yağ içinde erimektedir. Bu vitaminler vücutta kullanılabilmesi için az seviyede de olsa yağa ihtiyaçları vardır. Örneğin bir bebeğe havuç suyu verildikten sonra içinde bulunan A vitamini yeteri kanar emilmez. Eğer havuç suyu yemek ile beraber veriliyorsa yemeğin içerisindeki yağ A vitamini emilimi için yeterli olacaktır.  Fakat havuç suyu ara öğün şeklinde sade veriliyorsa içerisine çocuğun gelişim dönemine uygun olacak şekilde zeytinyağı eklenmelidir. Böylece hem sindirim kolaylaşır hem de yağda eriyen vitaminler vücut içinde aktif duruma gelir.

Bebeklere Zeytinyağı İçirmek Zararlı Mı?

Bebeklere veya çocuklara direkt olarak zeytinyağı içirmek zararlı olabilmektedir. Zeytinyağı tam içildiği an öksürülürse içilen zeytinyağı akciğerlere kaçabilir. Bu nedenle zeytinyağını doğrudan içirmek yerine yemeklerin içerisine zeytinyağı katılması önerilmektedir.


Daha eski gönderi daha yeni gönderi