Hakiki Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır? Püf Noktaları

Hakiki Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır? Püf Noktaları

Doğanın bir mucizesi olan zeytinlerden elde edilen zeytinyağları, türlü yöntemler nedeniyle yapısı değiştirilerek piyasaya sunulabilmektedir. Sahte olarak adlandırılan bu yağlar, hakiki zeytinyağından oldukça farklı olmaktadır. Fakat görüntü itibariyle birebir aynı gözüken sahte yağların, göz kararı ayırt edilmesi oldukça zordur. Doğal zeytinyağıyla tıpatıp aynı renkte olan bu sahte yağları tespit etmek için belirli yöntemler bulunmaktadır. Peki hakiki zeytinyağı nasıl anlaşılır?

Zeytinyağının gerçek olup olmadığını tespit etmek için belli başlı uygulamalar yapılmaktadır. Halk arasında bilinen en yaygın uygulama tadım testidir. Bu testin yanı sıra yağ kalitesini anlamak adına belirlenen bazı yöntemler bulunmaktadır. Bunlar; su, tuz ruhu, tadım, donma ve koklama testleridir. Bu testlerin sonucunda bir yağın hakiki olup olmadığı anlaşılabilmektedir.

Zeytinyağı satın alın sırasında mutlaka güvenilir birinden ya da satıcıdan satın alınması gerekmektedir. Markalanan ürünlerin yanı sıra birçok yerde el yapımı zeytinyağı bulunmaktadır. Fakat el yapımı adı altında zeytinyağına asit oranı gibi hile karıştıran birçok satıcı bulunmaktadır. Bu sebeple satın alınan yerin güvenilirliği oldukça önemlidir. Zeytinyağı alacak olanlara, ilk önce bu güvenirliliği araştırmaları tavsiye edilmektedir. Bu araştırma mümkün değilse, yağın gerçek olup olmadığı üzerine test yapmaya olanak sağlayan yerlerden satın alınması önerilmektedir.

İyi ve gerçek zeytinyağını anlamak için dikkat edilmesi gerekenler

Zeytinyağının hakiki olup olmadığını anlayabilmek adına uygulanan en yaygın teknik, suyla yapılmaktadır. Bir zeytinyağının kalitesinden emin olmak için ılık suyun içine az miktarda zeytinyağı eklenmesi gerekmektedir. Eğer bu zeytinyağından baloncuklar çıkıyorsa ve su yüzeyinde bulunuyorsa yağ gerçektir. Fakat sahte bir yağda hiçbir baloncuk bulunmamakta ve yağ suya karışmaktadır.

Hakiki zeytinyağı belirleme yöntemlerinden biri de tuz ruhu testidir. Yağın kalitesini ölçmek isteyenler, yarım çay bardağı zeytinyağının üzerine bardağı dolduracak kadar tuz ruhu eklemeleri gerekmektedir. Eğer zeytinyağının rengi bu işlemin ardından aynı kalıyorsa, o yağ gerçek demektir. Fakat tuz ruhunun eklenmesinin ardından kısa bir süre sonra renk değişimi yaşanıyorsa o yağ sahtedir.

Bu yöntemlerin haricinde bir yağın kalitesinden emin olmak için tadım ve koku testi yapılmaktadır. Tadım testi sırasında genzi yakan bir tada sahipse yağ gerçek demektir. Koku testinde de meyvemsi bir koku geliyorsa yağın gerçek olduğu anlaşılmaktadır. En iyi zeytinyağı, yoğun bir kokuya sahip olmasıyla bilinmektedir.

Hakiki zeytinyağı donar mı?

Bir zeytinyağının hakiki olup olmadığını anlamak için uygulanan testlerden biri de donma testidir. Donma testiyle o yağın hakiki mi yoksa sahte mi olduğu kolaylıkla anlaşılabilmektedir. Zira bir zeytinyağı gerçekse mutlaka donmalıdır.

Kariafarm Erken Hasat Soğuk Sıkım Zeytinyağı

Mucizevi özelliklere sahip, doğanın en güzel armağanlarından olan zeytin ve zeytinyağlarını tüketiciler ile buluşturan Kariafarm, çeşit çeşit ürünüyle dikkat çekmektedir. Bu ürünler arasında erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı da bulunmaktadır. Sizde kariafarm.com üzerinden hakiki erken hasat soğuk sıkım zeytinyağını satın alabilirsiniz!


Daha eski gönderi daha yeni gönderi