Soğuk Sıkım Zeytinyağı Nasıl Üretilir?

Soğuk Sıkım Zeytinyağı Nasıl Üretilir?

Zeytinyağı, sahip olduğu özelliklere göre farklılık gösterebilmektedir. En çok tercih edilen türlerinden biri de erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı olarak öne çıkmaktadır. Bu türler, erken hasat döneminde zeytinlerin toplanarak, taş değirmenlerde soğuk pres yapılarak elde edilmektedir. Çekirdekleriyle birlikte öğütülen zeytinyağının faydaları bakımından daha zengin olduğu bilinmektedir. Bitkisel yağ olarak çeşitlendirilen erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı, elde edilme sürecinde kullanılan yönteminden ötürü vitamin ve mineral bakımından kayıp yaşamamaktadır.

 Zeytinler normal şartlarda ekim ve kasım aylarında dallarından toprağa düştükten sonra hasat edilmektedir. Ancak erken hasat yönteminde, zeytinler toprağa düşmeden önce toplanmaktadır. Zeytinlerin ezilme sürecinde mutlaka 27 derecenin altında su gerekmektedir. Soğuk sıkım yönteminin olmazsa olmazı olan bu suyun sıcaklığına mutlaka dikkat edilmesi gerekmektedir. Yüksek ısıda ezilen zeytinler, vitamin ve mineral bakımından büyük oranda kayıp yaşamaktadır. Soğuk sıkım yönteminde zeytinin aromatik bileşenlerinin daha yüksek olduğu yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkarılmıştır. Bu nedenle satın alırken mutlaka güvenilir firmaların tercih edilmesi önerilmektedir.

Soğuk Sıkım Zeytinyağı Hangi Özellikleriyle Öne Çıkar? Ne İşe Yarar?

Soğuk sıkım zeytinyağı, faydaları bakımından oldukça zengindir. Zeytin ve çekirdeklerinin kırılıp ezildikten sonra hamur hâline getirilmesiyle elde edilmektedir. Elde edilen bu püreler, ısıtıldıktan sonra bir süre yoğrulmaktadır. Bu süreçte soğuk sıkım yağın normal zeytinyağı ile arasındaki fark ortaya çıkmaktadır. Zeytinin sıkımı sırasında soğuk sıkım yapılacak ise 27 derecenin altında su kullanılmalıdır. Üzerindeki dereceler ise sıcak sıkım olarak bilinmektedir. Soğuk sıkım zeytinyağı, besin değerlerinin zengin olmasıyla öne çıkmaktadır. Üretiminde soğuk su kullanılmasından ötürü zeytinin yağı çok daha az ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla üretimi sırasında daha çok zeytine ihtiyaç duyulmaktadır.

Soğuk Sıkım Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır? Ne Renk Olur?

Soğuk sıkım yoluyla elde edilen zeytinyağı, bazı özelliklerinden ötürü rahatça anlaşılabilmektedir. Renginden ve tadından kendisini belli eden soğuk sıkım yönteminde ısıl işlem uygulanmamaktadır. Tamamen olgunlaşmamış zeytinlerden yapılan soğuk sıkım zeytinyağında zeytinler altın ile yeşil arası bir renge sahip olmaktadır. Aynı zamanda çiğ meyveye benzeyen bir kokusu bulunan soğuk sıkım zeytinyağları, akışkan bir hisse sahiptir. Bu zeytinyağının bir başka belirleyici özelliği ise düşük asit oranına sahip olmasıdır. Güçlü bir antioksidan etkiye sahip olan bu zeytinyağı türünde polifenol maddesi de oldukça bol miktarda bulunmaktadır.

Kariafarm Erken Hasat Soğuk Sıkım Zeytinyağı

Kariafarm, zeytinyağları erken hasat yoluyla elde edilmekte olup soğuk sıkım yöntemiyle sofralarınıza kadar ulaştırıyor. Tamamen doğal yöntemlerle üretilen zeytinyağları, uygun fiyatlarıyla birlikte evinize kadar ulaşırken size sadece bu eşsiz lezzeti deneyimlemek kalacak! Mutfaklarınızı şenlendirecek, lezzetiyle yemeklerinize tat katacak Kariafarm erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı için hemen iletişime geçebilirsiniz.


Daha eski gönderi daha yeni gönderi