Lezzeti Damaklarda Kalan İtalyan Gnocchi Tarifi

Lezzeti Damaklarda Kalan İtalyan Gnocchi Tarifi

İtalyan mutfağının gözde lezzetlerinden biri olan gnocchi, özellikle akşam yemeklerinde makarna ya da mantı seçeneği olarak tüketilebilir. Özellikle üzerine zeytinyağı ile hazırlanacak birbirinden farklı soslarla sayesinde de gnocchi tarifimize dilediğiniz aromayı katabilirsiniz. Dilerseniz öğle dilerseniz de akşam yemeklerinde tercih edilebilen gnocchi, uzun bir yapım aşamasına sahip olsa da unutulmaz bir lezzete sahiptir.  

Gnocchi Nedir?

Gnocchi, diğer adıyla niyokki İtalyan mutfağının dünyaca ünlü yemeğidir. Patates, irmik ve buğday unu ile yapılan bu eşsiz lezzet, birçok farklı sos ile sunulur. Patateslerin topak yapılması ile oluşan bu lezzet, İtalyancada “topaklar” anlamına gelen “gnocchi” ismini almıştır. Özellikle zeytinyağlı sebze sosları ile sunulan İtalyan yemeği hem sağlıklı hem de lezzetlidir.

İtalyan Usulü Gnocchi için Gereken Malzemeler

İtalyan usulü gnocchi tarifi için gerekli olan tüm malzemelerin eksiksiz olması gereklidir. Gnocchi için gerekli olan temel malzemeler şu şekilde sıralanır;

  • 500 gram patates
  • 75 gram irmik unu (Eğer irmik ununuz yoksa, irmiği blenderdan geçirerek irmik unu elde edebilirsiniz.)
  • 150 gram un
  • 1 yumurta sarısı
  • Muskat
  • Tuz
  • Parmesan

Gnocchi Nasıl Pişirilir?

Lezzetli gnocchi için tüm malzemeler eksiksiz bir şekilde toplandıktan sonra yapım aşamasına geçilir. İlk olarak patatesin kabukları soyularak, haşlanır. Haşlama aşaması, patatesin nişastasını korumasına yardımcı olur. Ayrıca patatesleri haşlamadan önce bıçak yardımcı ile atacağınız çizikler, sonrası soyulmayı da kolaylaştırır. Haşlanan patatesler soyularak, üzerine muskat rendesi ve tuz eklenir. Karışık en ufak bir topak dahi kalmayan şekilde ezilir ve yoğurulur. Daha sonra karışıma, irmik unu ve beyaz un eklenerek yoğurulur.

Orta sertlik kıvamına gelen hamurdan parça koparılarak rulo haline getirilir. Yaklaşık 2cm büyüklüğünde rulolar olması gereklidir. Yapılan rulolara özel bir tahta ile şekil verilse de aynı işlem çatal ile de yapılabilir. Parçaların üzerine çatal ile hafifçe bastırılır. Bu sayede sos döküldüğünde, hamur daha iyi sosu çekebilir. Gnocchileri yaptıktan sonra suya tuz ekleyerek haşlamaya bırakılır. Yaklaşık 2 dakika haşlanan hamurlar, spatula yardımı ile alınır. Hamurlar olduğu zaman suyun üstünde yüzer. Bu sayede olup olmadığını anlayabilirsiniz. Son olarak ocaktan alınan gnocchiler, Kariafarm Erken Hasat Soğuk Sıkım Zeytinyağı ile yağlanarak beklemeye alınır.

Gnocchi Sosu Tarifi

Gnocchi yaptıktan sonra yemeğinizi taçlandırmak için üzerine sos yapmanız gereklidir. Damak tadınıza uygun birçok sos yapmanız mümkündür. Bolonez ve pesto sosun yanı sıra İtalyanlar tarafından en çok kullanılan gnocchi sosu zeytinyağı ve patlıcanlı olandır. Bu sos için gerekli malzemeler şu şekilde sıralanır;

Gnocchi sosu yapımı için şu aşamalar izlenmelidir; ilk olarak geniş bir tava ısıtılır ve içerisine Kariafarm’ın leziz zeytinyağı eklenir. Birkaç parçaya bölünen sarımsaklar, zeytinyağında kavrulur. Daha sonra küp küp doğranan patlıcanlar tavaya eklenir. Eklenen patlıcanlar yüksek ateşte iyice sotelenir. Sotelenen patlıcanların üzerine domates ve fesleğen eklenir. Domatesler tamamen suyunu çekip katılaşmadan, sos ocaktan alınır ve gnocchi yemeğinin üzerine dökülür. Servis ederken isteğe göre üzerine parmesan rendesi de eklenebilir.


Daha eski gönderi daha yeni gönderi