Polifenollü Zeytinyağı Nedir? Nasıl Üretilir?

Polifenollü Zeytinyağı Nedir? Nasıl Üretilir?

Polifenollü zeytinyağı, insan vücuduna sağladığı yararlarıyla öne çıkmaktadır. Ancak polifenollü zeytinyağını anlayabilmek için öncelikle erken hasat kavramının bilinmesi gerekmektedir. Zeytinlerin hasat dönemi olarak bilinen ekim ayından önce toplanan mahsuller, erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı olarak adlandırılmaktadır.

Zeytinler henüz yeşil renge sahipken toplanarak, yoğun aromatik değeri korunmaktadır. Böylelikle ortaya benzersiz bir lezzet olan erken hasat zeytinyağı çıkmaktadır. Bu da beraberinde zeytinlerin yüksek polifenol düzeyine sahip olmasını getirmektedir. Yüksek polifenollü zeytinyağı, her açıdan insan sağlığını destekleyen bir besin kaynağı olarak öne çıkmaktadır.

Doğada bitkilerde doğal bir şekilde bulunan bu madde, aslında kimyasal bileşenlerden oluşmaktadır. Bitkilere rengini vermekle görevli olan polifenollerin yanı sıra, zeytinyağının içerisinde Oleuropein ve Oleocanthal gibi bileşenler de bulunmaktadır. Zeytinyağının bünyesinde toplamda 35’den fazla polifenol türünün tespit edildiği bilinmektedir. Vücuda antioksidan özellikleriyle etki eden polifenoller kan basıncından bağışıklara kadar pek çok konuda fayda sağlamaktadır.

Polifenol Oranı Yüksek Zeytinyağı Nasıl Üretilir?

En yüksek polifenollü zeytinyağı için erken hasat soğuk sıkım yöntemi tercih edilmelidir. Dolayısıyla zeytinyağlarının içerdiği polifenol düzeyleri, zeytinin türüne, cinsine, üretim şekline veya hasat zamanına göre değişiklik gösterebilmektedir. Eğer polifenol oranı yüksek erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı isteniyorsa mutlaka erken hasat yönteminin kullanılması gerekmektedir. Ekim ayından önce toplanan zeytinler, soğuk sıkım yöntemine tabi tutularak elde edilmelidir. Böylece arzu edilen düzeyde polifenol içeren zeytinyağına sahip olunabilmektedir. Polifenol düzeyi, zeytinyağının besin değerini doğrudan etkilediği için bu düzey ne kadar ideal olursa ürünün insan sağlığı üzerindeki etkileri o derece artış gösterebilmektedir.

Zeytinyağında Polifenol Nasıl Ölçülür?

Zeytinyağındaki polifenol değerleri için bir standart limit belirlenmiş durumdadır. Buna göre değerlerinin en az %130 olacak şekilde olması beklenmektedir. En fazla %200 olabilen polifenol düzeyi, bu orandan daha da yüksek olur ise lezzet bakımından acı bir kıvama sahip olabilmektedir. Asit derecesi ne kadar düşükse polifenol düzeyi o kadar artış göstermektedir. Polifenoller ise zeytinin besin değeri üzerinde etkili olmaktadır. Tamamen laboratuvar ortamında analiz edilebilen bir değer olan polifenol değerleri kesinlikle tadım yöntemiyle tam olarak tespit edilememektedir. Tadımlar sadece zeytinyağı ile ilgili bir öngörü verebilmektedir. Bu nedenle mutlaka analiz değeri, ideal ortalamalara sahip zeytinyağlarının tercih edilmesi önerilmektedir.

Kariafarm Polifenol Değeri Yüksek Zeytinyağları

İnsan sağlığı için oldukça önemli olan polifenol düzeyi yüksek zeytinyağları için güvenilir markaları tercih etmek her zaman avantajlı olacaktır. Bu nedenle Karifarm, sizlere tamamen doğal ve organik yöntemlerle elde edilen zeytinyağlarını sunuyor. Laboratuvar ortamında analiz edilen, polifenol değeri yüksek erken hasat soğuk sıkım zeytinyağları için hemen Kariafarm ile iletişime geçerek siparişlerinizi verebilirsiniz!


Daha eski gönderi daha yeni gönderi