Zeytinyağında Erken Hasat Neden Önemlidir?

Zeytinyağında Erken Hasat Neden Önemlidir?

Erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı, içerdiği faydaları ve sahip olduğu lezzeti bakımından daha zengindir. Üretim aşamasında farklı bir yöntemin tercih edildiği bu zeytinyağı, hasat zamanından daha önce toplanan zeytinler ile elde edilmektedir. Bu zeytinyağı türünü diğerlerinden ayıran en belirgin özelliği, zeytinlerin henüz siyah renge dönmeden yeşil haldeyken toplanmasıdır. Hasat zamanından önce toplanan yeşil zeytinlerden elde edilen zeytinyağı, yüksek aroma değerine sahip olup aynı zamanda düşük asit oranıyla birlikte eşsiz bir lezzet sunmaktadır.

Meyvemsi bir aromaya sahip olduğu için vazgeçilmez bir tat sunan zeytinyağı, üretim sürecinde daha fazla zeytine ihtiyaç duyduğu için meşakkatli olarak kabul edilebilmektedir. Düşük asiditeli erken hasat zeytinyağı, ideal polifenol düzeyiyle birlikte yüksek besin değerine sahiptir. Böylelikle insan sağlığına doğrudan fayda sağlayabilen zeytinyağı, kolesterolden tansiyona kadar birçok konuda destekleyici olabilmektedir. Raf ömrünün de oldukça uzun olduğu erken hasat zeytinyağları, bağışıklık sistemini güçlendirirken, içeriğindeki fenolik bileşikleriyle beraber tümör oluşumunun da önüne geçebilmektedir.

Erken Hasat Zeytinyağı Nedir?

Erken hasat zeytinyağı, asit oranı, polifenol düzeyi ve zeytinin toplandığı döneme göre değişiklik gösterebilen bir tür olarak öne çıkmaktadır. Erken hasat zeytinyağını, diğerlerinden ayıran en önemli özelliği ise hasat zamanıdır. Kasım ise mart ayları arasında tam olarak olgunlaşan zeytinler, henüz siyah hâle dönmeden yeşilken toplanmaktadır. Toplanan zeytinler, sızma zeytinyağının yapılış sürecindeki aşamaları geçerek filtrelendikten sonra ambalajlanmaktadır. Bu süreçte zeytinler yıkanıp, temizlenerek çekirdekleriyle birlikte kırılmaktadır. İyice ezilen zeytinler hamur formuna ulaşıp yoğrulmaktadır. Soğuk pres yöntemiyle sıkıldığı için asit oranı ve polifenol düzeyleri ideal formunu korumaktadır.

Erken Hasat ile Olgun Hasat Zeytinyağının Farkı

En iyi erken hasat soğuk sıkım zeytinyağının farkı, asit oranının ve lezzetinin tam arzu edilen miktarlarda olmasıdır. Laboratuvar sonuçlarıyla elde edilen polifenollü zeytinyağı da bu farkı belirleyen önemli unsurlardan biri olarak öne çıkmaktadır. Bütün bu işlemlerdeki en belirleyici özellik ise hasat dönemidir. Erken hasat zeytinyağları, henüz hasat zamanı gelmemişken toplanan zeytinler ile yapılmaktadır. Olgun hasat olarak bilinen türler ise kasım ile aralık ayları arasında gerçekleştirilen geç hasat döneminde toplanmaktadır.

Erken Hasat Zeytinyağı Nerede Kullanılır? Yemeklerde Kullanılır mı?

Erken hasat zeytinyağı, yemeklerde, salatalarda veya soslarda rahatlıkla kullanılabilmektedir. Özellikle fırın, ocak ve ızgara tariflerinde kendine has aromatik yapısıyla öne çıkan erken hasat zeytinyağı, sunduğu faydalarıyla birlikte pek çok kişi tarafından tercih edilmektedir. Yemeklere benzersiz bir lezzet katan zeytinyağı, vücut sağlığını desteklemek amacıyla tek başına da içilebilmektedir.

Kariafarm Erken Hasat Soğuk Sıkım Zeytinyağı

Kariafarm, henüz olgunlaşmamış en güzel zeytinlerini soğuk sıkım yöntemiyle presleyerek Ege’nin benzersiz lezzete sahip zeytinyağlarını evlerinize kadar getiriyor. Tamamen laboratuvar ortamında test edildikten sonra ambalajlanan zeytinyağları, düşük asidite ve yüksek polifenol içeriğiyle birlikte yemeklerinize eşsiz bir lezzet katmayı bekliyor.


Daha eski gönderi daha yeni gönderi