Sofraların Vazgeçilmezi Zeytinyağı Kaç Kaloridir?

Sofraların Vazgeçilmezi Zeytinyağı Kaç Kaloridir?

Zeytinyağı, karbonhidrat ve protein içermez ve sadece yağdan oluşur. Zengin içeriği sayesinde birçok hastalığa iyi gelir ve tüketilmesi oldukça önemlidir. Zeytinyağı kalori bakımından da zengindir. Bu nedenle tüketiminin belli oranları geçmemesi önerilir. Özellikle kilo kontrolü yapanlar, sağlıklı beslenme programı uygulayanlar zeytinyağlı yemekler ve direkt olarak zeytinyağı alarak sağlıklı bir vücuda kavuşur.

1 Kaşık Zeytinyağı Kaç Kaloridir?

1 çorba kaşığı zeytinyağı 119 kaloridir. Yaklaşık 14-15 grama denk gelir ve günlük olarak tüketilebilir ölçüdür. Karbonhidrat ve protein içermeyen zeytinyağında 14-15 gram yağ asidi vardır. Günlük olarak yağ ihtiyacınızın %45’ini bu ölçüde karşılayabilirsiniz. 1 kaşık zeytinyağı ile günlük demir ihtiyacınızın %5’ini, günlük K vitamini ihtiyacınızın %20’sini, günlük E vitamini ihtiyacınızın ise %40’ının karşılamış olursunuz.

Herhangi bir zararı olmayan zeytinyağını belli oranlarda beslenme programınıza ekleyebilirsiniz. Günlük 5 yemek kaşığına kadar tüketilmesi normal kabul edilen zeytinyağı, birçok hastalığa doğal şifadır. Ayrıca sabah aç karna içilen 1 kaşık zeytinyağının vücut fonksiyonları ve sindirim sistemi için oldukça faydası vardır. Zeytinyağının kalorisi, tüketilen gıdalar ile artar veya dengelenir. 1 kaşık zeytinyağı kilo yapmaz çünkü gün içerisinde alınması gereken kalori miktarının çok az bir değerine denk gelir.

1 Tatlı Kaşığı Zeytinyağı Kaç Kaloridir?

1 tatlı kaşığı zeytinyağı yaklaşık olarak 76 kaloriye denk gelmektedir. 10 grama denk gelen 1 tatlı kaşığı zeytinyağının, insan üzerinde hiçbir olumsuz durumu yoktur. Şifasından yararlanmak için günlük olarak 1 tatlı kaşığı zeytinyağı tüketebilirsiniz. Kalori ve gram açısından az olduğu için rahatlıkla ara öğünlere de eklenebilir. Bu şekilde günlük tüketim 1 tatlı kaşığı ölçüsü hesaplanarak daha rahat kontrol edilebilir.

1 tatlı kaşığı zeytinyağı ister istemez günlük hayat içerisinde tüketilir. Yemeklerde, salatalarda ve direkt olarak bakım uygulamalarında bu ölçüye sıklıkla rastlanır. Kalorisi, rafine yağlara oranlara daha az olan ve sağlık açısından da vücudu destekleyen zeytinyağı mutlaka tüketilmelidir. Direkt olarak acımtırak tadından kaşıkla zeytinyağını yutamıyorsanız, kahvaltıda zeytinyağını baharatlarla karıştırarak 1 tatlı kaşığı ölçüsünde ekmekle tüketmeyi deneyebilirsiniz.

1 Çay Bardağı Zeytinyağı Kaç Kaloridir?               

1 çay bardağı zeytinyağı yaklaşık 847 kaloriye denk gelmektedir. Zeytinyağının 100 gramında 884 kalori vardır, 1 çay bardağı bu ölçüye yakındır. Doymamış yağ açısından zengin olduğu için kullanımı yaygın olan zeytinyağını, her gün 1 çay bardağı kadar tüketmek fazla gelebilir.

Sağlık açısından birçok olumlu etkisi olmasına karşın, günlük tüketilmesi önerilen miktar 1 çorba kaşığıdır. Tereyağı ile kalori bakımından yakındır fakat kilo kontrolü yapanlar için 1 çay bardağı oldukça fazla gelebilir. Sağlık açısından zeytinyağının görülen pek yan etkisi olmasa da tansiyon düşüklüğü yapabilir.

Zeytinyağı Kilo Yapar Mı?

Zeytinyağı tüketimi ile günlük yağ ihtiyacı rahatlıkla karşılanabilir. Ölçüsünün kaçırılması ise fazla kalori alımına neden olur. 1 su bardağı zeytinyağı 2000 kalorinin üzerinde bir değere denk gelir. Günlük yetişkin bir kişinin alması gereken kalori tüm değerler ve sağlık durumundan bağımsız olarak 2000-3000 kalori arasındadır. Yani gün içerisinde 1 su bardağı ya da daha fazla ölçüde zeytinyağı tüketilmesi kilo almaya neden olur. Her gün düzenli olarak sağlıklı bir vücut için 1 yemek kaşığı zeytinyağı kilo yapmaz. Hem bu miktardaki zeytinyağının kalorisi azdır hem de tokluk hissi verdiği için tam tersi kilo kontrolünde ve diyetlerde önerilmektedir. Aynı zamanda günlük E ve A vitamini ihtiyacınızı karşılamak için yemeklerde, salatalarda ve soslarda zeytinyağı tüketerek sağlıklı beslenebilirsiniz.


Daha eski gönderi daha yeni gönderi