Zeytinyağı Donar mı? Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır?

Zeytinyağı Donar mı? Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır?

Erken hasat soğuk sıkım zeytinyağının donup donmadığı, hakiki olduğuna işaret ettiği düşüncesiyle sıklıkla merak edilen bir konudur. Doğal beslenmenin en önemli tüketim ürünlerinden olan zeytinyağının, kaliteli ve hakiki olduğunu anlamak için farklı yöntemler vardır. Bunlardan biri zeytinyağının donup donmadığıdır. Gelin birlikte zeytinyağının nasıl anlaşıldığını ve gerçek olup olmadığını inceleyelim.

Zeytinyağının donması, birçok sebepten dolayı meydana gelebilir ve çoğu zaman herhangi bir duruma işaret etmeyebilir. Örneğin; mevsim şartları buna verilecek en uygun örnektir. Mevsim koşullarından etkilenen erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı donabilir. Aynı zamanda sıvı maddelerde olduğu gibi soğukla karşılaşınca zeytinyağında da donma izlenir.

Hakiki Zeytinyağı Donar mı?

Hakiki erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı mutlaka donar. Fakat donmayan erken hasat soğuk sıkım zeytinyağların hepsi hakiki değildir şeklinde bir çıkarım yapılması doğru değildir. Değerlerindeki farklılıklardan ötürü tam bir donma gerçekleşmemiş olabilir. Bu nedenle hiç donmamış zeytinyağı ile az donmuş zeytinyağı arasında fark vardır. Zeytinyağının da sıvı maddelerde olduğu gibi donma ve kaynama dereceleri olduğu için doğal olarak donma refleksi göstermesi beklenir.

Erken hasat soğuk sıkım zeytinyağınızın donduğuna şahit olduysanız, muhtemelen hakikidir. Hakiki zeytinyağının üretildiği zeytin çeşidi, şartlar, üretim yöntemi donma durumunda ve derecesinde değişiklik yaratabilir. Bu nedenle net olarak tam donmayan zeytinyağınız hakiki değildir denilemez. Normal şartlarda 14-15 derecelerdeki saklama koşulu zeytinyağı için idealdir.

Gerçek zeytinyağı donma eğilimi gösterir. -2 derecede donduğu ise tamamen yanlış bir bilgidir. Zeytinin türü, üretim şekli ve dereceleri farklılık gösterdiği için her zeytinyağı aynı ölçüde donmaz. Gerçek zeytinyağını ayırt etmek için kullanılan yöntemler arasında olsa da bu şekilde kesin bir sonuç elde edemeyebilirsiniz.

Erken hasat soğuk sıkım zeytinyağının donması bozulduğu anlamına gelmez. Halk arasında yanlış olarak bilinen bir görüş olsa da suyun donması kadar normal bir durumdur. Sabunlaşan bir yapısı olması, gerçek zeytinyağının donmasına neden olur. Saf olmayan erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı içerisine farklı bir madde katıldıysa, zeytinyağının değerlerinde oynamaya yol açabilir ve donma işlemi gerçekleşmeyebilir.

Bazı durumlarda ise hakiki erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı içerisine konulan farklı yağ ve maddeler zeytinyağının donmasına neden olur ve gerçek olduğunun ayırdı yapılamayabilir. Sabunlaşan ve sabunlaşmayan maddeler, zeytinyağının değerlerini oluşturur. %2’lik bir kısım sabunlaşmayan madde içerdiği için gerçek zeytinyağını yalnızca bu yöntemle ayırt edemeyebilirsiniz.

Zeytinyağı Buzdolabında Donar mı?

Uzun süre buzdolabında kalan zeytinyağı donabilir çünkü sıvı haldeki çoğu madde gibi donma ve kaynama noktası vardır. Hakiki zeytinyağının sabunlaşan maddeleri sayesinde buzdolabında donar ve çıkarıldığında kısa sürede normal hale döner. Ayrıca 4-5 derecede ise hakiki zeytinyağı bulanıklaşır. Bulanıklaştığını fark ettiğiniz zeytinyağı bozuk değildir, aksine bu durum hakiki olduğuna işaret eder. Buzdolabının saklama derecesi genel olarak 4 derece olduğu için zeytinyağı hem donabilir hem de bulanıklaşabilir.

Zeytinyağınız buzdolabında hiç donmuyorsa, yüksek ihtimalle hakiki değildir. Çünkü karışan yabancı maddeler zeytinyağının donmasını engellemiş olabilir. Şu da unutulmamalıdır ki, hakiki her zeytinyağının donma derecesi aynı değildir. Zeytin türü ya da hasat zamanı bile bu durumu etkiler. Farklı zeytinyağları, buzdolabında farklı değerlerde donuyorsa bu oldukça normaldir. Buzdolabında muhafaza ettiğiniz zeytinyağı, hafif sıvı haldeyse bu derecesinden de kaynaklanmış olabileceği için endişe edilmemelidir.

Donmuş Zeytinyağı Kullanılır mı?

Buzdolabında ya da farklı bir hava koşulunda tutulan zeytinyağının donması muhtemeldir. Doğal bir yöntemle üretildiyse ve fabrika işlemi görmediyse donan zeytinyağının herhangi bir zararı yoktur. Donan zeytinyağı hakiki olduğuna işarete ettiği için rahatlıkla kullanılabilir. Hiç donmayan zeytinyağı yüksek oranda hakiki değildir ve kimyasal içeriyor olabilir.

Doğal yöntemlerle üretilmeyen zeytinyağlarında donma yaşanmayabilir. Bunun nedeni ise sabunlaşan bir yoğunlukta olan zeytinyağı içerisine farklı yağların ilave edilmesidir. Bu nedenle buzdolabında ya da farklı bir yerde donan zeytinyağınızı, biraz bekleterek kullanabilirsiniz.


Daha eski gönderi daha yeni gönderi