Soğuk Sıkım Zeytinyağı Mucizesi

Soğuk Sıkım Zeytinyağı Mucizesi

Belki de yüzyıllardır eşsiz aroması ile şifa sunan zeytinyağı, sağlıklı yağlar arasında yer almaktadır. Sağlıklı beslenme için mutlaka kullanılması önerilen zeytinyağını, günlük olarak tüketerek tüm vitamin ve minerallerinden yararlanabilirsiniz. Üretim aşamalarına bakıldığında sıcak sıkım ve soğuk sıkım zeytinyağı göze çarpar.

Soğuk Sıkım Zeytinyağı Nedir?

Bitkisel yağ çeşitleri arasında en popüler olan soğuk sıkım zeytinyağıdır. Soğuk sıkım olması, zeytinlerden elde edilen vitamin ve minerallerde yaşanan kaybı en aza indirir ve daha verimli olmasını sağlar. Normal şartlarda ekim ve kasım aylarında toplanan zeytin, soğuk sıkım yönteminde erken hasat döneminde zeytinler daha toprağa düşmeden toplanır. 27 derecede suda bekletilerek elde edilir.

Soğuk sıkım zeytinyağı olarak adlandırılması için üretim aşamasındaki su derecesi 27 dereceyi geçmemelidir. Bu su sıcaklığında elde edilen soğuk sıkım zeytinyağı, içeriğindeki tüm vitamin ve mineralleri koruyarak insan sağlığı açısından oldukça faydalı hale getirilir.

Soğuk Sıkım Zeytinyağı Faydaları

Soğuk sıkım zeytinyağının doğal şifa olduğu, vücut için birçok ihtiyacın bitkisel yağ sayesinde karşılandığı ve birçok hastalığa ise organik bir tedavi sunduğu yıllardır bilinmektedir. Soğuk sıkım zeytinyağı faydalarını sıralayacak olursak;

  • Sindirim sistemini güçlendirir. Sindirim sisteminde yaşanan problemlerin düzenlenmesinde etkilidir. Günlük olarak tüketildiğinde bağırsak sorunlarında azalma ve var olan rahatsızlıkların hafiflemesini sağlar.
  • Saç ve cilt için doğal mucizedir. Direkt olarak tüketilmediğinde dahi zeytinyağının vitaminlerinden yararlanılabilir. Saç ve cilt bakımında sayısız faydası olduğu için rahatlıkla kullanabilirsiniz.
  • Kemikleri güçlendiren soğuk sıkım zeytinyağı, kemik yapısının güçlenmesini sağlar. Özellikle çocuklarda kemik gelişimi aşamasında yemeklere katılarak tüketilebilir.
  • Kilo kontrolü için birebirdir. Çünkü soğuk sıkım zeytinyağı tokluk hissi verir. Aç karna sabahları 1 kaşık içildiğinde iştahı kapatır ve bu sayede porsiyonların küçülmesi kolaylaşır.
  • Karaciğeri temizleyerek hastalıkların önüne geçmede etkilidir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir. Soğuk sıkım zeytinyağı içerisinde E vitamini, C vitamini ve demir gibi insan vücudunun ihtiyacı olan vitaminler yer alır. Günlük yağ ve vitamin ihtiyacınızı soğuk sıkım zeytinyağı tüketerek karşılayabilirsiniz.
  • Cilt hastalıklarına iyi gelir. Egzama gibi sık yaşanan cilt rahatsızlıklarına şifadır. Egzama olan bölgeye düzenli olarak kullanılması önerilir.

Soğuk Sıkım Zeytinyağı Nasıl Yapılır?

Soğuk sıkım zeytinyağı üretimi zeytinlerin oluşumuyla başlar. Erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı zeytinler oluşmadan toplanmasıyla elde edilir. Bu aşamada zeytinler henüz yeşil ve tam olgunluğa erişmemiş, daldan da kopmamıştır. Silkeleme ve daldan toplama şeklinde uygulanabilir ve bekletilmeden aynı gün içerisinde taşla ezilir.

Taş değirmenlerde çekirdekleriyle birlikte ezilen zeytinler, hasır çuvallara konarak süzülür. Soğuk sıkım yönteminde maksimum 27 derece suyla kaynatılır. Minimum uygulanan su sıcaklığı ise 21 derecedir. 27 dereceyi aştığında soğuk sıkım zeytinyağı olmaz ve içeriğindeki maddelerde kaybolma yaşanır.

Soğuk Sıkım Zeytinyağı Nerelerde Kullanılır?

Soğuk sıkım zeytinyağının kullanım alanları oldukça geniştir. Yemeklerde, salatalarda ve cilt üzerinde kullanılabilir. Salata ve mezelerde kullanılması oldukça popülerdir. Günlük olarak alınması önerilen 1 yemek kaşığı soğuk sıkım zeytinyağı, bu sayede çok rahat bir şekilde tüketilebilir. Yemeklerde kullanılan soğuk sıkım zeytinyağı, Akdeniz tipi beslenme için uygundur.

Rafine yağların aksine sağlıklı beslenmenin bu sayede önü açılır. Kilo kontrolü yapmak isteyenler için ise yemeğin daha hafif ve daha az kalorili olmasında etkili çözümler sunar. Saç ve cilt üzerinde de kullanılabilen soğuk sıkım zeytinyağı direkt olarak yüze, saça ve cilt yüzeyine yedirilebilir.


Daha eski gönderi daha yeni gönderi