Soğuk Sıkım Zeytinyağının Diğer Yağlardan Farkı Nedir?

Soğuk Sıkım Zeytinyağının Diğer Yağlardan Farkı Nedir?

Zeytinyağı çeşitleri arasında en doğalı olarak gösterilen soğuk sıkım zeytinyağı, içerisindeki besin değerleriyle ön plana çıkmaktadır. Soğuk sıkım erken hasat zeytinyağının kalitesini belirleyen en temel faktör yapım aşamasıdır. Bu aşama sırasında doğal yöntemlerle elde edilen soğuk sıkım zeytinyağı, diğer yağlara nazaran içerisindeki tüm natürel besin değerlerini korumaktadır. Doğal yöntemlerle elde edilen soğuk sıkım zeytinyağı, bir baskı makinesiyle zeytinin ezilmesiyle elde edilmektedir. Bu işlem sırasında herhangi bir katkı maddesiyle karıştırılmayan zeytinyağı, direkt zeytinin içerisindeki saf yağdan elde edilmektedir. Daha sonrasında ısıtılma işlemine konulan yağ, 27 derecenin altındaki su içerisinde bekletilmektedir.

Düşük sıcaklıkta üretilen bu yağ, bu sayede içerisindeki besin değerlerini kaybetmemektedir. Sıcak sıkım yöntemiyle yapılan zeytinyağına göre daha fazla besin değerine sahip olması ısı değerine bağlıdır. Sıcak sıkım zeytinyağı 35-50 derece arasında ısıtıldığı için bu işlemin ardından zeytinyağı içerisindeki besin değerlerinin düştüğü gözlemlenmektedir. Bu sonuçla, soğuk sıkım zeytinyağının diğer yağlara göre en büyük farklı üretim esnasında uygulanan ısıdır.

Soğuk Sıkım Zeytinyağının Farkları

En kaliteli zeytinyağları arasında gösterilen soğuk sıkım zeytinyağı, birçok açıdan kalitesi ve taşıdı besin değerleriyle bu alanda ön plana çıkmaktadır. Besin değeri olarak oldukça zengin olan bu yağ, içerisindeki faktörler açısından ne kadar farklıysa renk, tat ve koku olarak da diğer yağlara göre farklılıklar göstermektedir. 27 derece civarındaki bir su içerisinde ısıtılarak yapılan bu zeytinyağı, yoğun kokusu, keskin tadı ve diğer yağlara nazaran daha koyu bir görüntüye sahip olmasıyla bilinmektedir.

Soğuk Sıkım Zeytinyağı Kaç Derecede Sıkılır?

En kaliteli soğuk sıkım zeytinyağını elde etmek için 27 derece civarında sıkılması gerekmektedir. Toplama sonrasında yağ çıkarma işleminde doğal yöntemlerle işlenen bu zeytinyağları, içerisindeki besin değerlerini kaybetmemesi adına mutlaka 27 derece ve altında ısıtılmalıdır. Bu ısının üzerinde yapılan yağlarda besin değerlerinin düştüğü gözlemlenmektedir.

Soğuk Sıkım Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır?

Zeytinyağının soğuk sıkım olup olmadığını anlamak adına çeşitli püf noktaları bulunmaktadır. Kalitesi açısından ön plana çıkan bu yağ, piyasada çeşitli hileler yordamıyla satılabilmektedir. Doğru bir seçim yapılabilmesi adına dikkat edilmesi gereken başlıca şeyler şunlardır:

  • Zeytinyağının rengi. Soğuk sıkım zeytinyağı satın alım aşaması sırasında en çok dikkat edilen şey yağın rengidir. Soğuk sıkım zeytinyağını diğerlerinden ayırt edebilmek için rengine dikkat eden müşteriler, yağın altından yeşile doğru geçişli bir renkte olmasına dikkat etmelidir.
  • Soğuk sıkım zeytinyağı aromatik bir kokuya sahip olmalıdır. Diğer zeytinyağlarına göre daha keskin bir şekilde aromaya sahip olan bu yağ, bu açıdan kolaylıkla seçilebilmektedir.
  • Soğuk sıkım zeytinyağının özelliklerinden biri de asit oranıdır. Bu yağın asit oranının düşük olmasına dikkat edilmelidir.
  • Soğuk sıkım zeytinyağı, herhangi bir katkı maddesi içermemesi sebebiyle has tadındaki acımsı lezzeti vermesi gerekmektedir. Bu acımsı tada sahip olmayan yağların soğuk sıkım tekniğiyle yapılmamış demektir.
  • Soğuk sıkım zeytinyağının diğerlerine nazaran en büyük farklarından biri de polifenoldür. Bu yağ içerisindeki polifenolün yüksek olmasına dikkat edilmelidir.

Soğuk Sıkım Zeytinyağı Asit Oranı Ne Olmalı?

Doğal yollarla ve herhangi bir katkı maddesi olmadan üretilen soğuk sıkım zeytinyağı, asit oranı açısından diğer yağlardan ayrılmaktadır. Sağlıklı bir şifa deposu olmasıyla bilinen bu yağdaki asit oranı, diğer zeytinyağlarına göre oldukça düşüktür. Satın alım sırasında dikkat edilmesi gereken özelliklerden olan asit oranı, soğuk sıkım zeytinyağında 0.3 olmalıdır.

Soğuk Sıkım Zeytinyağı Donar mı?

Piyasada satılan zeytinyağlarının çoğunda katkı maddesi bulunmaktadır. İçlerinde yer alan dış maddeler sayesinde barındırıldıkları ortamda daha uzun saklanabilen ve son kullanma tarihleri daha ileri olan bu yağlar, çeşitli dış faktörler sayesinde donmamaktadır. Fakat hakiki bir zeytinyağı donmaktadır. Soğuk sıkım tekniğiyle yapılan zeytinyağları, herhangi bir katkı maddesi eklenmeden üretildikleri için donabilmektedir.


Daha eski gönderi daha yeni gönderi