Zeytinyağını Kaliteli Yapan Püf Noktalar

Zeytinyağını Kaliteli Yapan Püf Noktalar

Sonbahar itibariyle dalından toplanılmaya başlayan zeytinyağları, sofralarda yerini alması için birçok işlemden geçebilmektedir. Gerek zeytin gerekse zeytinyağı olarak kullanılabilen bu ürünler, kahvaltıdan akşam yemeklerine kadar her alanda kendini gösterebilmektedir. Diğer çeşit yağlara nazaran sağlıklı ve besin değeri olarak zengin olması sebebiyle ön plana çıkan zeytinyağları, birçok açıdan kalite standartlarıyla belirlenmektedir.

Antik dönemlerden bu yana bereketi simgeleyen zeytinyağı, kullanım açısından çeşitli alanlarda birbirinden farklı yağlar kullanılabilmektedir. Bu yağlar da kalite açısından birbirinden farklı olarak üretilmektedir. En kaliteli zeytinyağını seçmek isteyenler, ilk önce bu yağların çeşitlerini öğrenmeleri gerekmektedir. Piyasaya birbirinden farklı birçok zeytinyağı sürülmektedir. Fakat bunlar arasında sen sık kullanılanları riviera ve natürel zeytinyağıdır. Riviera zeytinyağı, işlem görmüş ve asit oranı yüksek bir yağdır. Buna karşın natürel zeytinyağı, herhangi bir işlem görmemiş, doğal yollardan elde edilen ve içerisindeki besin değeri açısından zengin olmasıyla tanınmaktadır. Fakat bu yağların ortak vücuttaki kan basıncını ve kolesterol gibi değerleri dengelemesiyle bilinen polifenol gibi bileşenlere sahip olan zeytinyağı, tam bir şifa deposudur.

Zeytinyağı tercihi sırasında çeşitlere dikkat edilmesi gerekli olduğu gibi en kaliteli zeytinyağını seçmek için püf noktaları da bulunmaktadır. Satın alım sırasında kaliteli zeytinyağını seçmek isteyenlerin dikkat etmesi gereken şeyler şunlardır;

  • Üretim tekniği. Zeytinyağı üretimi sırasında hangi işlemlerden geçtiğine bakılması gerekmektedir. Üretim çeşidine göre farklılık gösteren zeytinyağları, bu aşamada kalite olarak birbirinden ayrılmaktadır.
  • Koku. Zeytinyağının kalitesini gösteren en önemli detaylardan biri kokudur. Kendine has bir kokuya sahip olan zeytinyağı, hoş bir meyvemsi kıvamda kokmalıdır.
  • Tat. Yemeklere ya da salatalara lezzet katan zeytinyağının kalitesini belirleyen şeylerden biri de tat olmaktadır. Tadıyla ön plana çıkan zeytinyağları, dilde acılık ve boğazda yakıcı bir his bırakmalıdır.
  • Renk. Zeytinyağı satın alımı sırasında genellikle rengine bakılarak karar verilmektedir. Fakat yağın rengi, ürünün kalitesini belirlememektedir. Piyasada bulunan birçok zeytinyağı, daha kaliteli gözükmesi sebebiyle belirli maddeler eklenerek rengi değiştirilmektedir. Bu sebeple renk, zeytinyağı satın alırken yanıltıcı olabilmektedir.
  • Marka ve ambalaj. Zeytinyağı satın alırken markalı ürünlerin tercih edilmesi tavsiye edilmektedir. T.C Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan onaylı ürünlerde mutlaka hasat yılı, dolum tarihi, son kullanma tarihi bulunmaktadır. Yağın kalitesini belirleyen bu önemli faktörlere dikkat edilmesi gerekmektedir. Özen gösterilmesi gereken önemli detaylardan biri de markadır. En iyi zeytinyağı markasının tercih edilmesi tavsiye edilmektedir. Böylelikle satın alımdan sonra yağın kalitesi üzerine herhangi bir kuşku doğmayacaktır.

Kaliteli Zeytinyağı Hangi Aşamalardan Geçer?

Zeytinyağları farklı çeşitlerde, birbirinden farklı amaçlar nedeniyle üretilmektedir. Bu sebeple zeytinyağlarının kalitesi, üretim aşamasında birbirinden farklı olmaktadır. Fakat en kaliteli zeytinyağı denildiğinde üretim aşamasında hiçbir dış maddeden etkilenmeyen ve doğal yollarla üretilen erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı akıllara gelmektedir. Bu yağın işlenmesi sırasında hiçbir katkı maddesi kullanılmamaktadır. Bu sebeple yağın içerisindeki tüm doğal maddeler korunmuş olur

Kaliteli Zeytinyağı Hangi Değerlere Sahip Olmalıdır?

Kaliteli bir zeytinyağı denildiğinde herkesin aklına erken hasat zeytinyağı gelmektedir. Soğuk sıkım tekniğiyle yapılan bu yağların içerisinde herhangi bir dış madde eklenmemektedir. Bu sonuçla doğal besinlerinin etkisini kaybetmeyen soğuk sıkım zeytinyağı, kalite ve sağlık açısından en doğru değerlere sahip olmasıyla bilinmektedir. Asit oranı açısından diğer yağlara göre oldukça tutarlı olan bu zeytinyağında sadece 0.3 asit bulunmalıdır.

Kariafarm Erken Hasat Soğuk Sıkım Zeytinyağı

Mutfak lezzetlerine lezzet katan ve damaklarda bıraktığı haz ile büyüleyen zeytinyağları arasında en sağlıklısı ve hiçbir işlem görmeyeni olan erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı ürünlerine Kariafarm.com sitesi üzerinden ulaşılabilmektedir. Site üzerinde çeşit çeşit ürün bulunan Kariafarm.com üzerinden satın alınabilecek diğer ürünlerden bazıları şunlardır;

  • Zeytin Sütü
  • Kantaron Yağı
  • Erken Hasat Genç Zeytin Soğuk Sıkım Zeytinyağı
  • Natürel Sızma Zeytinyağı

Daha eski gönderi daha yeni gönderi