Zeytin Nerede Yetişir?

Zeytin Nerede Yetişir?

Antik dönemlerden bu yana şifa kaynağı olarak görülen zeytin ve zeytinyağı, besin değerleriyle oldukça faydalı bir üründür. Yetiştirilme aşamasında oldukça özen isteyen zeytinler, zeytin ağaçlarından toplanmaktadır. Hasat zamanı geldiğinde özenle ağaçlardan toplanan zeytinler, çeşitli aşamalardan geçtikten sonra sofralarda kendine yer bulmaktadır.

Türkiye’de büyük bir sektör olan zeytin yetiştiriciliği, ülkenin güney ve güneybatı bölgelerinde görülmektedir. Ayrıca, Gaziantep ve Kahramanmaraş illerinde de görülebilen bu yetiştiricilik, Marmara bölgesinde de kendini göstermektedir.

Zeytin Hangi Bölgede Yetişir?

Besin değeri olarak zengin ve bir şifa kaynağı olarak görülen zeytin, Türkiye’de belli başlı bölgelerde yetiştirilmektedir. Zeytin ağacı bakımının mükemmel bir şekilde yapılmasıyla elde edilen zeytinler, Türkiye’nin güney bölgelerinde yetiştirilmektedir. Marmara bölgesinde de yetiştirilebilen zeytin, özellikle belirli bölgelerde yetiştiricilik açısından ön plana çıkmaktadır.

Türkiye’de zeytin yetiştiriciliği denildiğinde akıllara ilk olarak Ege Bölgesi gelmektedir. Bu bölge içerisindeki; İzmir, Manisa ve Aydın gibi illerin yanı sıra özellikle Muğla’da da Türkiye’deki en güzel zeytinler yetiştirilmektedir. Ege bölgesinin yanı sıra Akdeniz’de zeytin yetiştiriciliği ön plana çıkmaktadır. Bu bölgelere ek olarak bazı zeytinler bölgelerine göre ön plana çıkmaktadır. Bunlar arasında da özellikle Gemlik zeytini adından sıkça söz ettirmektedir.

Zeytin Ağacı Kaç Yıl Yaşar? Yaşayabilir?

Zeytin ağacı çok uzun ömürlü olmasıyla bilinmektedir. Ortalama 300-400 yıl gibi bir ömre sahip olan bu ağaçlar, binyıllık bir zaman diliminde de ayakta kalabilmektedir. Ağaçlar, yaklaşık 12-15 cm boyutlarında olabilmektedir. Her türlü arazi koşulunda büyüyebilen zeytin ağacı, verimli olabilmesi için bolca güneş ışığı istemektedir. Bir zeytin ağacı ne kadar güneş alıyorsa o kadar verim göstermektedir.


Daha eski gönderi daha yeni gönderi